top of page

Gallai Judit Ágnes - Feline Garden // Macskafélék kertje | Szigligeti Várudvar

A Feline Garden / Macskafélék kertje Gallai Judit Ágnes a Godot Labor négy emeletén tavasszal megrendezett Nokturnális Narratíva című egyéni kiállításának folytatása. Az ember természeti, animális oldalát szürreális képzettársításokkal bemutató művek a tudatalattiban megbúvó, zsigeri ösztönösség és tudás, az elraktározott vagy örökölt tapasztalatok minket működtető hálójának metaforái.

A macska testű és emberfejű hibrid lény Gallai művészetének visszatérő alakja. Szimbólumként az ember elméjének és természetének logikán túlmutató, olykor irreálisnak vagy az ésszerűség eszközeivel nehezen megragadhatónak tűnő részét képviseli. Az ember lényegéhez tartozó, mégis árnyékban maradó oldal a művészi metaforák útján artikulálódik egy különleges, sejtelmes és szuggesztív világon keresztül. A macskaszerű lények megjelenése a műveken a macska ellentmondásos természetét hozza játékba: háziállatként képesek együtt élni az emberrel, de sohasem szelídíthetőek meg teljesen, szabadságuk, állati ösztöneik kiélésében nehezen gátolhatók. Sötétben is jól látó, éjszakai életet élő állatként gyakran szerepelnek a titkos tudás ismerőinek attribútumaként, amely a misztikumhoz, a fizikai és szellemi világok közötti átjárás lehetőségéhez köti. Ez a gondolatsor folytatódik Gallai művein a kert szimbólumában, amely az ember által gondozott természetet megjelenítve a natura és humánum együttműködésének gyümölcse. Egy ideális hely, menedék, amely a belső, lelki világunk kivetülése is egyben.


Gallai Judit Ágnes 2017-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Azóta négy egyéni és több csoportos kiállítással mutatkozott be, itthon és külföldön egyaránt. Festményei és videói a MODEM gyűjteményében is szerepelnek. 2022-ben elnyerte a hazai fiatal képzőművészeknek járó legrangosabb elismerést, a Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíjat.


Megnyitó: 2022. 07. 14. 19:00, kattints IDE az eseményért! | Látogatható: 2022. 07. 15 - 07. 24. Helyszín: Szigliget Várudvar Galéria, 8264 Szigliget, Kisfaludy utca 30.

Megnyitja Lendeczki Kinga, esztéta.

Kurátor: Cserhalmi Luca, esztéta.

bottom of page