G-QMH0Q6JMPP
top of page

El Kazovszkij: A lakatlan sziget, kincses sziget 2001-10-31 — 2001-11-30 - Godot Galéria


Szeretettel meghívjuk El Kazovszkij festőművész A lakatlan sziget, kincses sziget című kiállítására. Megnyitó 2001. október 31-én 20 órakor. A kiállítást egy beszélgetés nyitja meg, melyet Sárosdy Judit művészettörténész folytat a művésszel.

El Kazovszkij A lakatlan sziget, kincses sziget című kiállításának különlegessége, hogy az utóbbi három évben készült képeiből ad válogatást, ellentétben az eddigi, elsősorban sorozatszerű kiállításokkal. Természetesen újabb alkotásokkal is találkozhat a látogató, többségében azonban olyan művekkel, melyek már szerepeltek a Várfok Galéria, Dovin Galéria vagy a Szinyei Szalon egy-egy tárlatán.
El Kazovszkij művészete szimbólumokra épülő művészet. A legerősebb szimbólumok egyike az elvágyódás valami elérhetetlen felé, amely se jóval, se rosszal nem kecsegtet, pusztán nyugtalanító, reménykedést ébresztő. Ide kapcsolható a képeken állandóan jelenlévő “út” szimbóluma. Az út, amely egyszerre kanyargós és végtelen, mitológikus lényekkel szegélyezett, a bolyongás és keresés szimbóluma. A lakatlan sziget szintén az örökké elvágyódó lélek hozzáférhetetlen célja.
A stilizált alakok és tárgyak ugyanúgy szimbólumok. El Kazovszkij is jelen van a képeken; sokáig a katona, a kentaur jelképét használta, míg jelenlegi képein a kutya-farkas-szerű állat ülő alakjával szerepel. A mindig ülve ábrázolt állat két világ határán helyezkedik el, rá igazából egyik világ törvényei sem vonatkoznak, de mégis képes azok elfogadására. Az ábrázolások túlfokozottsága, intenzív színválasztása és a mozdulatok illetve a mozdultalanság megjelenítése a színpad világát idézik, amelyeken a rendező gondosan “berendezte” a teret, és most már csak a nézőre bízza a hatás befogadását.
A kiállítás november 30-ig tekinthető meg hétköznap 10 és 18 óra között vagy telefonos egyeztetéssel ettől eltérő bármely más időpontban is.
Comments


bottom of page