top of page

Bukta Imre: Kép a tájban, táj a képben 2005-04-12 — 2005-05-20 - Godot Galéria



A Godot Galéria szeretettel meghívja Önt a

Bukta Imre Kép a tájban, táj a képben című kettős kiállításának megnyitójára.

A Vintage Galéria a művész korai fotóit mutatja be, megnyitó április 12-én 18 órakor. A Godot Galéria pedig Bukta Imre legújabb applikált műalkotásait, megnyitó április 12-én 20 órakor. Mindkét kiállítást Bán András nyitja meg.




Bukta Imre 1975 óta foglalkozik képzőművészettel. Tagja a Vajda Lajos Stúdió Egyesületnek, a MAMÜ Társaságnak, 1996-tól a Magyar Művészeti Akadémiának. Díjak, elismerések: Munkácsy Mihály-díj (1987), Érdemes Művész (1997). Kétszer képviselte hazánkat a Velencei Biennálé Magyar Pavilonjában (1988, 1999). Alkotói tevékenysége igen sokrétű: a hagyományos grafikai munkáktól a vegyes technikával készült rajzokon és az olaj festményeken keresztül vezet a kukorica, gyufa, csempe, szőr felhasználásával készített művekig. Köztéri szobra található szülőfalujában, Mezőszemerén, melyet a Millenium évében avattak fel. Művészetének másik jellemző műfaja az installáció, performance tevékenysége nemzetközi hírű és jelentőségű.



Bukta Imre természettudós. Harmincéves pályáját a természet és az ember kapcsolatának kutatásával töltötte. A természet bennünk van, csak ritkán figyelünk rá oda, de érzékelni még képesek vagyunk azokat a rezgéseket, amelyek énünkből fel-feltörnek, s melyek alapján megválaszoljuk életünk kérdéseit Igennel vagy Nemmel. Így Bukta Imre nem más, mint a természet, önnön természetének búvára, mely olyan természet, amely a külső természetben keresi és találja meg a tükröt, a természetben és a hétköznapi egyszerű munkában, viszonyokban, kötődésekben.


A harmóniában azzal, ami saját, időben és helyben. Művészetének témája a mezőgazdaság, a falusi élet, a szokványos paraszti munkák. E munkák eszközeit és anyagait használja fel alkotásaihoz. Művei finom iróniával, szeretetteljes groteszkséggel jelenítik meg azokat az abszurditásokat, amelyeket a paraszti életforma felemás kelet-európai modernizációja hozott magával.

Megtekinthető május 14-ig keddtől péntekig 10 és 18, szombaton 10 és 13 óra között.

Vintage Galéria 1053 Budapest, Magyar u. 26. Megtekinthető május 20-ig keddtől péntekig 10 és 18 óra között.


bottom of page