G-QMH0Q6JMPP
top of page

AzEvAukcioja.hu

 

A kiállítás díjmentesen megtekinthető

2021 szeptember 20-28-ig. 14-19 óra között.

Aukció: 2021. szeptember 28. 19:00

 

Az aukciót vezeti:

Pásztor Anna / Anna & the Barbies

Cím: 1036 Budapest, Fényes Adolf utca 21.

811367_e1669f1b5d0a44ef9192b6df9067d268~mv2.jpg

Aukciós katalógus

„Ez az új pöttyös sorozat a pandémia lassan két éve alatt készült. De közben valami egészen új értelmet is kapott: terhes lettem. Még sosem volt ennyire igaz, hogy az életem a művészetem és a művészetem az életem. Eddig az életem irányította a művészetemet… de most úgy fest a művészetem vonzott be valamit, ami elkezdte irányítani az életemet. Egy másik apró pötty, egy petesejt.”(Nagy Kriszta - 2021. október)

811367_44a34bca633d49b7b86b779f0af404bf~mv2.jpg

A művész új anyaga egy londoni galerista felkérésére indult el. A londoni galériatulajdonos Damien Hirst és a Sotheby’s példáját hozta fel és nemcsak azért, mert ilyen aukció még nem volt - aukció egyetlen művész munkáiból -, hanem azért is, mert szerinte Nagy Krisztához hasonlóan popos habitussal áll a művészethez.

Szóval olyan popsztárosan, ami nem illik komoly, szerény képzőművészekhez – és akkor már közelebb is jutottunk Nagy Kriszta ambícióihoz. (Nem szokatlan ez tőle, egy sorozat erejéig simán sajátította már ki egy művész stílusát. Nevezzük ezt most appropriation artnak – megtette már korábban Jean-Michel Basquat-tal is 10 éve.)

Krisztáról még azt is elhisszük, hogy nem tudta ki ez a művész: megguglizta és dolgozni kezdett. Azután született valami egészen különleges lenyomat, ami önálló életre kelve képezte le a pandémia időszakát, és Kriszta életét is irányítása alá vonta. Ahogy terjedt a vírus és mutálódott, önmagát reprodukálva, ugyanez történt a jól ismert Hirst pöttyökből és Nagy Kriszta saját, régebbi munkáinak ötvözetéből született új képekkel is. A festményeket lefotózta, lekicsinyítette, végtelen tapétamintákká alakította, majd újra nyomtatva, apró részleteit megsokszorozva, sprayvel formálta őket tovább. Az új sorozat képei óriás tűzfalak graffitijeit is modellezték kicsiben, a tőle ismert és általa gyakran használt feliratokkal – végül az újjá született képek végül élni kezdtek, az egybe fűzött minták többszörösítéssel sokasodtak.

Képein az történt, ami történt, ami közben körülötte a világban, művei mutálódni kezdtek. A híres pöttyös sorozatához nyúlt vissza, 15 évvel korábbi munkáihoz, azok töredékeihez, azokat újra mixelve fűzve mintákat belőlük, de a legutóbbi fordulatra nem számított.

„Tereskova ars poétikája "az életem a művészetem, a művészetem az életem" még sosem volt ennyire igaz. Az x-T figurák szaporodása, mutálódása közben, még valami el kezdett osztódni Krisztában. Egy apró pötty, egy petesejt.”

A kortárs aukció, amit a Godot Kortárs Művészeti Intézet a konvenciókat felrúgva, egyetlen művész alkotásaiból rendez, 2021-ben életveszélyes mutatvány. Ilyet korábban csak a Sotheby’s, a világ legnagyobb aukciós háza csinált Damien Hirsttel, az Egyesült Királyság ma élő leggazdagabb művészével.

Magyarországon azonban a kortárs művészeti piac a fal ledöntése után kezdett megszületni, vagyis csupán 30 éves múltra tekint vissza, amelyben a kortárs aukciók ráadásul csak néhány éve léteznek. Nincs bejáratott közönség, nincs piac és csak nagyon kevesen ismerik a szabályokat. Ezt Nagy Kriszta és a Godot Kortárs Művészeti Intézet munkatársai is pontosan tudják.

Az aukció ugyanakkor új lehetőségeket is hordoz magában, hiszen nem csupán arisztokratikusan kiírt nagy számok lesznek a festmények mellé felírva, hanem a kikiáltási ár is fel lesz tüntetve, ami a becsült érték töredéke.  

A Damien kollekció új műveiből természetesen nem maradhat ki a Nagy Krisztától megszokott társadalom-kritika és a műtárgypiac működésével szembeni kételyek felvetése sem. Itt is lebeg a kérdés, hogy mennyit érnek egy londoni befutott művész munkái, illetve miként álmodozik egy magyar festő azokról az előnyökről, amiket megélhetne, ha egyenlők lennének a lehetőségek Nyugat és Kelet között.

 

És, hogy miért kollekció? Nem véletlenül.

 

„Mert a kollekció a pop és a divat kifejezése, és ez mulattat” mondja Nagy Kriszta x-T.

AzEvAukcioja.hu

 

Az aukciót vezeti:

Pásztor Anna / Anna & the Barbies

 

A kiállítás díjmentesen megtekinthető

2021. szeptember 20-28-ig. 14-19 óra között.

Aukció: 2021. szeptember 28. 19:00

 

(Kreinbacher pezsgős fogadás 18 órától)

aukciós belépőjegy katalógussal: 2500 -Ft.

jegyek: https://bygodot.hu/jegyvasarlas

 

Cím: Godot Kortárs Művészeti Intézet

 

1036 Budapest, Fényes Adolf utca 21.

Kurátor:

Laczkovich Borbála  (művészettörténész, régész)

IMG_2581.jpg
piroskeretes tesója_zöld.jpg
kagylo_s lany_egyben.jpg
szu_rke_rozsas_egyben.jpg
KERESZTES_egyben.jpg
bottom of page