G-QMH0Q6JMPP
top of page

Kortárs magángyűjtemények XVIII. – Simó György gyűjteménye 2013-04-17 — 2013-05-18 - Godot Galéria


Hecker Péter: Apu kézenáll

130×90, akril, vászon, 2005

A Godot Galéria sok szeretettel meghívja Önt és partnerét a

Kortárs magángyűjtemények XVIII.

című kiállítására, ahol egy válogatást mutatunk be Simó György gyűjteményéből.

Vernisszázs: 2013. április 17-én 20 és 22 óra között

Kurátor: Tóth Pál Sándor, a gyűjtemény kezelője

A kiállító művészek: Bullás József, Clemens Krauss, Csontó Lajos, Gyenis Tibor, Hecker Péter, iski Kocsis Tibor, Kudász Gábor Arion, Köves Éva, Moizer Zsuzsa, Muntadas, Pintér Gábor, Szacsva(y) Pál, Szűcs Attila és Alexander Tinei

Megtekinthető: május 18-ig a galéria nyitva tartási idejében, keddtől péntekig 9 és 14, szombaton 10 és 13 óra között
Szűcs Attila: Kádár

71×80.5, olaj, vászon, 2002

Egy kortárs gondolkodó impresszív reakciói a kortárs művészetre és a közegre, mely mindnyájunk hétköznapjait meghatározza, és alkotásra inspirálja a művészeket. A Godot Galéria soron következő, XVIII. kiállításán válogatást mutat be Simó György gyűjteményéből. A kiállítás a több éve futó Kortárs Magángyűjtemények sorozat része.

Simó György gyűjteményének már több darabját is láthattuk hazai és nemzetközi tematikus kiállításokon, azonban ez lesz az első kiállítás, ahol maga a gyűjtemény kerül középpontba. A kiállításon reprezentatív válogatást mutatunk be a kollekció legizgalmasabb darabjaiból.


Bullás József: 70904

90×100, olaj, vászon, 2007

Simó György nem egy gyűjtemény építésének tudatos koncepciója mentén kezdett vásárolni, hanem művészetszeretetből. A kollekció bővülését sohasem érvek vagy árak, inkább érzelmi impulzusok vezérlik. Az érzelmek vezették a kortárs festészet világába is: ez az, amiből a legtöbb energiát meríti, ehhez érzi a legközelebb magát. A jelen világára reflektáló alkotásokkal tud igazán együtt érezni és létezni. A gyűjtemény gerincét a kortárs hazai és kisebb részben nemzetközi alkotások adják. A táblaképek mellett jelentős szerepet kapnak fotóművészeti alkotások, sőt néhány plakát is. A gyűjtemény hozzávetőlegesen egynegyedét adó fotókollekciót böngészve olyan különleges, „vintage” darabokra bukkanunk, mint Escher Károly, Bara István, Szőllősy Kálmán vagy Kaczur Pál felvételei, amelyeket olyan kortárs fotóművészektől bekerült darabok erősítenek, mint Szabó Dezső, Szacsva y Pál, vagy éppen a nemzetközi színtéren legismertebb Muntadas egy-egy alkotása.

A kiállítás és a gyűjtemény különlegességét egyrészt az alkotások egységesen magas színvonala adja, másrészt pedig az, hogy bár nagyrészt ad hoc vásárlásokból született és épül folyamatosan, a gyűjtő személyiségéből fakadóan komplex, ugyanakkor harmonikus összképet ad.

Pintér Gábor: Birthday

160×227, olaj, vászon, 2009

www.mutargykezeles.hu

bottom of page