top of page

Hatalmas magánmúzeum nyílik Óbudán, október 1-jén

A Godot Galéria sikeres fennállásának 20. évfordulója alkalmából, tevékenységi körét kitágítva a magyar képzőművészeti élet újabb színfoltjaként hozta létre a Godot Kortárs Művészeti Intézetet (Godot Instutute of Contemporary Art - GICA) 2019-ben. Az Óbuda szívében, a Goldberger gyár történelmi helyszínén létesített, magán kezdeményezésre épülő kortárs képzőművészeti központ új kiállítási teret biztosít a művészek, kurátorok és az érdeklődő nagyközönség számára egyaránt.

A Godot Kortárs Művészeti Intézet  1100 négyzetméteres összterületével, 700 négyzetméteres csarnok terével és a közvetlenül hozzá tartozó 4 szintes épület egységével egyedül álló független képzőművészeti intézményként működik ma Magyarországon, ahol projekt room-ok és műterem lakások szélesítik a lehetőségek palettáját.

Célunk, hogy lehetőséget teremtsünk a művészet szabad áramlásának, teret adva fiatal művészek és kurátorok önálló alkotói szabadságának kibontakoztatására.

A Godot Kortárs Művészeti Intézet fejlesztését és fejlődését organikus módon, lépésről lépésre tudjuk felépíteni. Bízunk benne, hogy munkánk során kiérdemeljük látogatóink és támogatóink bizalmát, annak érdekében, hogy az elgondolásunkhoz vezető utat felgyorsítsák.

Céljaink megvalósításának előfutáraként kezdtük el 2016-ban pop-up kiállítás és vásárunkat, az évente egyszer megrendezésre kerülő Godot Young Generation (GYG) Art Fair-t, ami már 2018-ban megkapta állandó helyszínként a Godot Kortárs Művészeti Intézet kiállító terét a Fényes Adolf utcában és ebben az évben az Art Market Budapest vásárral párhuzamosan októberben rendezünk meg, továbbra is ingyenes belépés mellett.

Továbbá elindítottuk a Godot Mezőszemere művésztelepet, ahol minden nyáron 10 fiatal képzőművész kap lehetőséget a szabad alkotásra, valamint arra, hogy megismerkedjenek azokkal a közismert magyar képzőművészekkel, akik Mezőszemere művészfalujában alkotnak és akiknek köre folyamatosan bővül. (Bukta Imre, Ferenczy Zsolt, Gulyás Andrea Katalin, Kopasz Tamás, Kótai Tamás, Mizsák Gergő, Rubliková Adriena, Szelley Lellé, Szurcsik József, Töttös Kata, Wahorn András)

2019-ben kiírtuk nemzetközi kiállítói pályázatunkat kurátorok, művészek és művészeti csoportosulások számára. A beérkező magyar és nemzetközi pályázati anyagokból válogatva tevékenységi körünk fő részeként hozzuk létre 2-3 hónapos időszaki kiállításainkat, amely minden érdeklődő számára nyitott és látogatható. A kiállítások idejére tárlatvezetői és múzeum pedagógiai programokat szervezünk különböző korosztályok számára.

Programunk fontos részét képezi a vizuális edukáció, melynek egyik fontos eleme a művészeti egyetemekkel való szoros szakmai együttműködés. Ennek első lépéseként fogadtuk be a Metropolitan Egyetem fotó diploma kiállítását már a Godot Kortárs Művészeti Intézet 2019. október 1-én megrendezésre kerülő hivatalos megnyitója előtt. Edukációs programunk másik eleme a közreműködésünkkel évek óta működő Godot Festőtábor, melyet a jövőben is szándékunkban áll támogatni és bővíteni.

Távlati terveink között szerepel, hogy minél több magyar és nemzetközi művészeti intézménnyel valamint galériával dolgozzunk együtt, egy olyan közös cél érdekében, ami a művészet nyelvén juttatja el a haladó gondolkodást és a művészet szeretetét minél szélesebb közönség számára, azért hogy a képzőművészet méltó részévé váljon Budapest pezsgő életének.

Várjuk szeretettel hivatalos megnyitónkon, 2019. október 1-én este 8 órakor,

 


 


bottom of page