G-QMH0Q6JMPP
top of page

efZámbó István: VI. Kiséletmű Kiállítás 2020-03-18 — 2020-04-18

Megnyitó: a koronavírus járványra való tekintettel elmarad

Online bejelentkezés a művész stúdiójából lehetséges: március 17-én 18 órakor. A részletekért látogassanak el a Godot Galéria Facebook oldalára

Megtekinthető: április 18-ig keddtől péntekig 9 és 14, szombaton 10 és 13 óra között

efZámbó István vagy ahogyan többen ismerik és nevezik „Öcsi” régebbi és újabb munkáit mutatja be a Godot Galériában. A művész szellemiségéhez jól illik ez a kötetlen válogatás, amely nem ragaszkodik egyoldalúan a legfrissebb munkák bemutatásához, hiszen efZámbó munkássága felülemelkedik az aktualitáson, és egységes életműként áll össze. A művek örökérvényűek, még akkor is, ha nem egy életműkiállítás keretében kerül bemutatásra egy olyan válogatás, ahol a művek magukban adták a válogatási szempontot, újra a nagyközönség elé kerülve.

A dadaista-szürrealista univerzumban alkotó efZámbó Istvánt asszociációkra építő, a művekben külön-külön is belső logikát teremtő frivol és ironikus ábrázolásmód jellemzi. A visszatérő, állandósult motívumok, mint például a jellegzetes pöttyös labda, a szív, a ház, a koponya, a hal vagy a locsolókanna egyértelműnek tűnő jelentése mégis mindig más megvilágításba kerül a műveken megjelenő többi részlet tekintetében. Az álomszerűen, szabadon kialakított kompozíció a színek és a formák viszonyában egyensúlyt mutat, ellenpontozva a zűrzavarosan egymás mellé kerülő motívumok sokaságát.

A művészi ellenállást és elvonulást egyaránt képviselő szentendrei Vajda Lajos Stúdió egyik alapítójaként és a progresszív művészet meghatározó alakjaként ma is ugyanolyan játékos és kötetlen alkotásokat hoz létre a festészet, a grafika, a szobrászat, a performansz, a zene és a költészet területén. Saját maga és művei, illetve befogadói kapcsolatáról így fogalmazott: „Olyan gondolatokat szeretnék ébreszteni a nézőkben, ami nekem se jut eszembe.”
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page