G-QMH0Q6JMPP
top of page

drMáriás: II. Erzsébet titokban Geronazzo Máriával egyeztet a keleti nyitás politikájáról...2013. december 4 - 2014. január 4-ig

Godot Galéria

2013. december 4-én 20 óra

drMáriás

II. Erzsébet titokban Geronazzo Máriával egyeztet a keleti nyitás politikájáról a Külön 2014 Nemzeti Parkban

című kiállítását Gerendai Károly műgyűjtő, a Sziget fesztivál főszervezője nyitja meg, majd Bognár Attila, az A38 Hajó vezetője bemutatja Szombathy Bálint drMáriás című albumát.
drMáriás karácsonyi kiállításán minden a szeretetről szól. Arról, ahogyan azt állandóan nélkülözzük, keressük, megtaláljuk, félreértjük, majd elveszítjük, elfelejtjük, elrejtjük, elűzzük, hogy azután újra meg újra, még a gyűlölet és a meg nem értés álarcai mögött is kénytelen-kelletlen felfedezzük, megtaláljuk és megszerezzük, mert ahhoz, hogy normálisak maradjunk, s élni tudjunk, lépten-nyomon mérhetetlen szeretetre és a belőle fakadó megértésre van szükségünk. S, hogy milyen didaktikus példákat használ ehhez legújabb opusában az alkotó? Nos, ami talán a legmeghökkentőbb, hogy ezúttal nagyméretű tájképeket tár elénk, amelyeken a magyar táj egyszerre álomszerű és megtermékenyítő, valamint titokzatos és mocsárszerű valójában jelenik meg, amelyben egyszerre ismerős és fantasztikus alakok lépnek színre, akár egy, az itt és most elemeiből felépített álomhíradó lenyűgöző jeleneteiben. Egy Nemzeti Parkban, a mártélyi mocsárban készült tájképek az alapjai e képeknek, ahol hol az angol királynő csónakázik, hol pedig egy ismeretlen nő keresi az arcát.


Emellett, persze a már széles körben népszerűségnek örvendő, különböző világhírű festők stílusaiban és műtermeiben megjelenő váratlan szereplők portréinak legújabb fejezetét is élvezhetjük, ahol többek között Szanyi Tibor Egon Schiele, Orbán Viktor Roy Liechtenstein, Kim Dzson Un Mark Rothko, Ratko Mladics és Ferenc pápa Fernand Léger, Zámbó Jimmy Toulouse-Lautrec, Aczél György Dubuffet műtermében szerepel. Társadalomkritika, művészetkritika, s önkritika egyben azért, hogy olyan tükröt tartsunk magunk elé, amelyben máshogyan, szokatlanul, megdöbbentően és rádöbbentően láthatjuk helyzetünket a világban. Hogy miközben fájóan ráismerünk, felszabadítóan felnevessünk, s a művészet jóvoltából, a képek és üzenetük révén azt emészthetőbbnek, elviselhetőbbnek és jobbnak láthassunk.

A kiállítás 2014. január 4-ig tart nyitva. Közben karácsonyi szünet december 23 – január 1. Megtekinthető keddtől péntekig 9 és 14, szombaton 10 és 13 óra között.

Az albumról:

Szombathy Bálint: drMáriás – képzőművészeti album magyar és angol nyelven, 280 oldalon, több mint 350 színes reprodukcióval a K. Petrys kiadásában és az Alexandra terjesztésébendrMáriás Béla majd három évtizedes festészeti tevékenységének bemutatására vállalkozik az impozáns album, amely az eddig kevéssé ismert újvidéki periódusából származó különleges alkotásoktól egészen az utóbbi években keletkezett, nagy visszhangot kiváltó politikusportrékig mutatja be a páratlanul izgalmas és gazdag alkotói pályát. Szombathy Bálint drMáriás tevékenységét a nyolcvanas évek közepe óta kíséri figyelemmel, így tanulmánya egyszerre szakmai mélységekig hatoló, miközben a történelmi viharokat ugyanúgy átélt honfitárs perspektívájából kifinomult költői magaslatokat felmutató szöveg. Amellett, hogy a magyar és angol nyelven olvasható tanulmány bemutatja ezt a különleges képzőművészi opuszt, egyben kidomborítja a művészalkotó munkálkodásának műfaji sokszínűségét is. A több mint 350 színes reprodukció dinamikus „képregényként” mutatja be drMáriás festészetének legfontosabb támpontjait, amelyekből jól kiolvasható az életmű belső fejlődése, lépésről-lépésre történő érlelődése, átgondolt és megújuló szemléletváltása.

Az album a helyszínen kedvezményes áron lesz kapható.

Kommentarer


bottom of page