G-QMH0Q6JMPP
top of page

The Art of Banksy kiállítás először Budapesten 2020-02-01 - 2020-07-30

The Art of Banksy Kiállítás

A The Art of Banksy kiállítás egy utazó tárlat, amit a Godot Kortárs Művészeti Intézet és a TulipánTündér jóvóltából most a hazai közönség is megtekinthet.Banksy graffitisként a 90-es években kezdte el illegális művészeti tevékenységét, ami felkeltette az utca emberének érdeklődését és a művészeti szcéna felöl is egyre nagyobb figyelmet kapott. Habár galériában nem mutatta be alkotásait, 2000-ben társával és menedzserével, Steve Lazarides-szel, aki elindította Banksy-t karrierje útján, papír- és vászonnyomatok sokszorosításába kezdtek.


A falak festéséhez készült stencileket átméretezték, majd újabb és újabb sorozatokban kezdték

árusítani, kezdetben egy autó csomagtartójából. Az idő múlásával egyre több ilyen print bukkant fel a másodlagos piacon. A munkák bekerültek aukciókra és egyre elképesztőbb rekord áron ütötték le a szenvedélyes gyűjtők.


Banksy saját kiállításai /Existstencilism (2002), Turf War (2003), Barelley Legal (2005), Dismaland (2015)/ alkalmából is egyre több papír vagy vászon alapú alkotást készített, sőt olyan is akad köztük, melyek graffiti formájában falakon sosem voltak láthatók, azonban a kiállításaira print formájában ajándéktárgyként adta vendégeinek.


A Flying Coppers, ami a kiállításon a plafonról belógatva látható, megidézi Banksy London-i egy hétvégés kiállítását a Turf War-t, ahol hasonlóképpen installálták.

Sorozatait 50-es, 120-as majd 600-as példányszámban tette elérhetővé, aláírt és aláíratlan formában egyaránt a nagyközönség számára. Banksy rendkívül aktív képzőművész, akinek legalább 1000 alkotása létezik és feltételezhető, hogy egyes műveiből közel 1000 darab replika készülhetett.


Az utazó tárlatokon látható munkák ezért, így a The Art of Banksy is, nyomatokból álló gyűjteményes kiállítások, amelyhez Banksy, az ismeretlen művész nem járul/ nem járulhat hozzá. Hogy miért? Mert kiléte ismeretlen, hiszen a graffiti illegális tevékenyég, törvény által büntetendő cselekedet.


A Banksy ikonikus műveit nyomatok formájában bemutató művek mellett, graffiti reprodukciók is láthatók, amelyeket magyar graffiti művészek Csere Ákos, Czímer Zoltán, Horváth Gergő, Németh Zoltán hívtak életre Banksy pontos stenciljei alapján.


A budapesti kiállítás két különlegességgel is készült a közönség számára. A többségében 2005-2008 közötti időszakra tehető alkotások mellett, Banksy egyik legfrissebb eredeti művét láthatjuk, amely egyenesen Bethlehemből, a Banksy által üzemeltetett The Walled Off Hotelből érkezett.


Valamint a kiállítást kiegészítettük egy augmented reality (AR) Museum Guide applikációval, amely megidézi a városfalakat és idehozza az eredeti alkotásokat még izgalmasabbá téve a barangolást Banksy világában.


A kiállítás célja, hogy minél átfogóbb képet adjon Banksy művészeti tevékenységéről. Az itt látható kiállítás nem a hagyományos időrendi tematikát követi, hanem Banksy legfőbb témáit mutatja be. Az első szakasz, a punk gyökerekkel rendelkező lázadó srác viszonyulását érzékelteti a brit hatalmi rendszerrel szemben. Tovább haladva „az állatok öble” következik, ahol Banksy kedvelt és visszatérő antropomorfizált állat alakjait tekinthetjük meg. Ezt követően háborúellenes missziójába kapunk betekintést, valamint a fogyasztói társadalmunk számára tükröt tartó szarkasztikus, a fekete humortól nem mentes munkái láthatók.


A tárlat közelebb hozza a nagyközönség számára a Banksy jelenség lényegét, valamint gondolat ébresztőként felnyitja szemünk, saját világunk konvencióinak visszásságaira.


„Banksy a közönségé” – Steve Lazarides
A kiállítás limitált ideig marad Budapesten, majd folytatja világkörüli útját.TESLA LOFT

1075 BUDAPEST, KAZINCZY U. 21. 2020. február 1-től április 30-ig.

Nyitva minden nap

09:00 - 20.00

 

gif

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page