G-QMH0Q6JMPP
top of page

Kortárs Magángyűjtemények I.: Somlói-Spengler Gyűjtemény – A rózsa illata… 2001-12-05 — 2002-01-11

Kedves Hölgyem, tisztelt Uram!

Sok szeretettel meghívjuk Önt 2001. december 5-én 20 órakor a Godot Galériába A rózsa illata… című kiállítás megnyitójára, mely tematikus válogatást mutat be Somlói Zsolt és Spengler Katalin kortárs képzőművészeti magángyűjteményéből. A kiállítást megnyitja Kováts Lajos, a MEO Kortárs Művészeti Gyűjtemény igazgatója.

A Godot Galéria ezzel a tárlattal kortárs magángyűjtemények bemutatását indítja el. A sorozat célja, hogy a nagyközönség elé tárjon hazai kortárs gyűjteményeket, illetve reflektorfénybe helyezzen egy új, fiatal gyűjtő generációt, amely a rendszerváltás után jelent meg a kortárs művészet színterén. A Godot Galéria ezzel a kiállítás sorozattal is föl kívánja hívni a figyelmet arra, hogy a kortárs művészet ismét a műkereskedelem és a műgyűjtés leginnovatívabb ágazatává lépett elő.

A Somlói Zsolt és Spengler Katalin gyűjteményét a kortárs magyar művészet két vonulata határozza meg. Egyrészt a 80-as évekre jellemző új szenzibilitás művészeinek alkotásai (Bak Imre, Fehér László, Hencze Tamás, Kelemen Károly, Koncz András, Mulasics László, Nádler István, Soós Tamás), másrészt a mai harmincas generáció tagjainak művei (Cseke Szilárd, Hajdú Kinga, Kósa János, Köves Éva, Nemes Csaba, Szépfalvi Ágnes), valamint Böröcz András és Bukta Imre munkái alkotják a gyűjtemény gerincét.

A rózsa illata… című kiállítás – összhangban a kortárs művészetet általánosan jellemző tendenciákkal – az ezredforduló posztmodern atmoszférájában a narratív pozíciót, az érzelmes történet mesélést állítja középpontba. Olyan műalkotásokat mutat be, amelyek a rózsa manapság újra gyakran alkalmazott szimbólumának korszakokon átívelő jelentésárnyalatait remixelik.

A december 5-én nyíló kiállítás Somlói Zsolt és Spengler Katalin gyűjteményének csak egy kisebb részletét villantja föl, mégis tükrözi a gyűjtemény arculatát és fölvázolja a kortárs magyar alkotások gyűjtésének egyik lehetséges csapásirányát.

A kiállítás 2002. január 11-ig tekinthető meg, hétköznap 10 és 18 óra között.
コメント


bottom of page