G-QMH0Q6JMPP
top of page

Koronczi Endre tárlatvezetése | Kérem, sóhajtson, Széchenyi Úr!Koronczi Endre képzőművész személyes hangvételű tárlatvezetése Kérem, sóhajtson, Széchenyi Úr! című önálló kiállításán, a Godot Kortárs Művészeti Intézetben.


2023. 04. 10. szerda 18 óra


A tárlatvezetésre vásárolt belépőjegy az it's fine - a tehetetlen kiállítás megtekintésére is érvényes a helyszínen.

Belépőjegy: 3500,-

Jegyek elérhetőek a honlapon vagy a helyszínen.


/////////////////////////////////


Koronczi Endre több évtizedes kutató- és gyűjtő munkájának eredményeképp létrejövő Kérem, sóhajtson Széchenyi Úr! című kiállítás az embert környezetével összekötő kozmikus légáramlás felmagasztalása.


A tárlat központi installációja a Magyar Tudományos Akadémia szellőztető rendszeréből épített monumentális műtárgy. A történelmünk során szimbolikussá vált, aktívan működő épület belsejében a több száz zseniális tudós együtt légzését biztosító elemek eddigi rejtekükből előkerülve mutatják meg nekünk a levegő útjainak egy különleges fajtáját. A szél és a lélegzet a lélek metaforájává válik a tárlaton, ahol Koronczi sóhajokat és forgószeleket hoz létre, valóságos légmozgásokkal kavarva fel a látogatók fantáziáját. A Kérem, sóhajtson Széchényi Úr! című kiállításon megjelenő videók, kinetikus installációk és grafikák a szél mindennapos élményéből merítkezve hozzák el számunkra a szakadatlan, láthatatlan légáramlás szépségét és erejét.


Koronczi Endre a ’90-es évek óta meghatározó alakja a hazai progresszív képzőművészeti szcénának. 2022-ben Munkácsy Mihály-díjjal tüntették ki. Külföldi megjelenései mellett kiállításai voltak többek között olyan meghatározó hazai kiállítóterekben, mint a Budapest Galéria, Műcsarnok, Kiscelli Múzeum, Off-Biennálé, ICA-D, Ludwig Múzeum, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Ferenczy Múzeumi Centrum, MODEM, Magyar Nemzeti Galéria, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ.

Comentarios


bottom of page