G-QMH0Q6JMPP
top of page

Gaál József: Álomban létező II. - 2005-02-16 — 2005-03-12 - Godot GalériaA Godot Galéria szeretettel meghívja Önt a

Gaál József képzőművész Álomban létező II. című kiállítására

Megnyitja: Nagy T. Katalin művészettörténész.

A vernisszázson Bali János Álomban létező című zenei kompozícióját, melyet a kiállítás képei ihlettek, előadja Bodrogi Éva és Kiss Noémi énekművészek

Megnyitó: február 16-án 20 óra.


"Gaál Józsefnek átjárása van álom és valóság, e világ és túlvilág, tudati és tudatalatti szféra között, mintha észre sem venné, mikor halad át – Hölderlin szavával élve – a „könnyű kötésű hídon". Írországi kiállításának címe is -"Álomban létező" – ezt az áttűnést sugallja, a megfoghatatlan álom és a felfoghatatlan létezés látszólagos ellentéte nála összeolvadni látszik. Művészetével a kollektív emberi szellemet idézi meg, mintha minden mítoszok elődjét, az ősmítoszt keresné, mert ahogy ő maga mondja: "A tudatalatti s a tudat feletti, a tudatos és a tudattalan a művészetben szétválaszthatatlan. Az ihlet éteri és ösztönös egyszerre, esendőség és tökéletesség, alászállás és felemelkedés."


Gaál festményei a jungi értelemben vett "belső képek, a secundum naturam akaratlagos előhívásai". A művész egyre mélyebbre hatol önmagában, vásznai ennek az önfeltárásnak, az önmagába hatolásnak a stációi. Művészete az önnön énjét kitapogató ember szellemi kalandja.


Gaál József művészetében gyakran találjuk nyomát a pogány és keresztény hagyományoknak, de a művész mindig újabb és újabb maga teremtette maszkokat ölt magára, hogy megidézze, vagy éppen elriassza a démonokat. Énekét hallgatva, képeit, szobrait nézve, az embernek sokszor az az érzése, hogy az a bizonyos "könnyű kötésű híd", valójában egy-egy mű, melynek elkészültével a művész visszatér az evilágba, hogy aztán újra nekivágjon annak a bizonyos útnak, amit alkotásnak nevezünk. A Godot Galéria Álomban létező II. című kiállításának anyaga a Kiscelli Múzeumban és a Cork Vision Centre-ben kiállított tíz nagy méretű vászonkép aurájában született. Egy részük megelőzte a nagy sorozatot, letapogatható bennük a művészi stíluskeresés minden szépsége és feszültsége, másik részük a megnyitó utáni talán egy kicsit felszabadultabb, de már új utat fürkésző lelkiállapotban született, a vonatúton Cork és Dublin között vagy éppen a repülőn hazafelé." Nagy T. KatalinNyitva: március 12-ig keddtől péntekig 10 és 18, szombaton 10 és 13 óra között.


Comments


bottom of page