G-QMH0Q6JMPP
top of page

KIÁLLÍTÁS LÁTOGATÁS OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK SZÁMÁRA

Tárlatvezetés és múzeumpedagógiai program
Bukta Imre: Műveljük kertjeinket! című tárlatán

2023. június 15-ig

Múzeumpedagógiai programunk különböző korosztályok számára teszi érdekessé a kortárs művészetet.

Oktatási intézmények vagy privát csoportok az alábbi email címen érdeklődhetnek icagodot@gmail.com

20230131_103405.jpg

Candide Mezőszemerén avagy a láncfűrésztől az okoskapáig

 

Bukta Imre (1952) a kortárs magyar képzőművészet legnagyobb hatású, nemzetközi perspektívában is jelentős mestere, aki egy Heves megyei faluban, Mezőszemerén él és alkot. Alkotásaival többször szerepelt a Velencei Biennálén, kiállított a São Pauló-i Biennálén. Műveit láthatták – többek között – a párizsi Pompidou központban, a brüsszeli Bozarban, és a pekingi Millenium Múzeumban. Eddigi legnagyobb tárlata 2012 novemberében nyílt meg a Műcsarnokban.

 

Az elmúlt tíz évben nem volt hasonló jelentőségű, hazai művész által jegyzett tárlat, mint ami a Godot Intézetben jelenleg látogatható. A festészet mellett a térben elhelyezett különleges mozgó szobrok, videó munkák, illúziót keltő vetített terek teszik élmény központúvá a kiállítást.

 

A vidéki lét rögmagyar valóságát sajátos humorral, iróniával és mély empátiával mutatja be a művész digitális világunk kontraszjaként. Voltaire Candideját megidéző cím az örök nagy kérdésre utal: mi is az élet értelme? A festményeken túl izgalmas, olykor meghökkentő tárgyegyüttesekre lehet számítani. Semmi nem az, aminek látszik, és nem az történik, amire számítunk. A konyhaszekrényen kiállított gyermek-fotók egyszercsak megszólalnak, puskaropogás zavarja meg a képek csendjét, a falevelek felfelé hullanak…Bukta Imre mindent felhasznál, amit háza tájékán talál. Így születnek meg a művek búzából, kukoricából vagy akár láncfűrészből, így válik műtárggyá egy videókkal kiegészített régi sparhelt. A kiállítótérben látható videókban ismert emberek (többek között Sebestyén Márta, Krasznahorkai László és Korniss Péter) mesélik el érintettségüket a vidéki lét kapcsán.

 

Bár mondhatnánk azt is, hogy a művek önmagukért beszélnek (ami talán így is van), ám számtalan kérdést is felvetnek, elbizonytalanítva ezzel bennünket, nézőket. Ezért a nagycsoportos óvodásoknak, az általános és középiskolásoknak kreatív, interaktív foglalkozásainkat és tárlatvezetéseinket ajánljuk a kiállításlátogatáshoz. Ezeken az alkalmakon a kiállítást a korosztályok igényeihez szabott, beszélgetéssel, játékkal és alkotással egybekötött vezetéssel lehet megtekinteni.

5-8 éves korig

 

1,5 órás múzeumpedagógiai program: 25.000.- Ft

(Két kísérő számára a belépés ingyenes)

 

Tiszta udvar, rendes ház

Hogy került a bárány és a kakas a nappaliba? A konyhaszekrény a kertbe?

A gáztűzhely a szántóföldre? A tehenek miért tejelnek az országúton?

Hogy került a kukorica az irodába? .... még sokáig sorolhatnánk azt a sok furcsaságot, amit a kiállítótérben láthatunk!

A foglalkozáson számba vesszük a régi tárgyakat, például a kredencet, a sparheltet és hokedlit, amelyek a művész keze nyomán műalkotásokká alakultak át. Az elkóborolt állatokat a helyükre tereljük, a lehullot leveleket összegereblyézzük, a terményeket elhelyezzük a tárolókban - azaz rendet rakunk a saját portánkon.

A gyerekek interaktív rajzos foglalkozás keretén belül ismerkednek a kortárs képzőművészettel és a vidéki lét sajátosságaival.

8-11 éves korig

1,5 órás múzeumpedagógiai program: 25.000.- Ft

(Két kísérő számára a belépés ingyenes)

 

A konyhaszekrény-küldetés

A “retro” konyhaszekrényben elférnek a tálaláshoz szükséges eszközök: a terítők, a tányérok, poharak, evőeszközök, de ebben kapnak helyet a lábasok, fűszerek, sőt a kenyér is, illetve az olyan konyhai apróságok, mint a gyufa vagy a befőttesgumi. A konyhaszekrény egyúttal az emlékezés helye: kikerülnek rá a családi fényképek, fontos apró dísztárgyak, és házioltárnak is alkalmas. 

A konyhaszekrény-küldetésben előre nem tudhatjuk, milyen apróságot találunk majd a fiókokban. A kihívás az, hogy ennek a párját meg kell keresnünk több, mint ezer négyzetméteren!

Másrészt - ha megtaláltuk - a véletlen dönti el, hogy mire használjuk!

 

A csoportmunkában megvalósuló motívumkereső játékban a művész motívumait alkotjuk újra. Saját történetet, képet alkothatnak a gyerekek, amelyet a csoportok hazavihetnek és tovább dolgozhatnak alkotásaikon.

12-14 éves korig

1,5 órás múzeumpedagógiai program: 25.000.- Ft

(Két kísérő számára a belépés ingyenes)

 

Amikor a bent kint van és a kint van bent

(vagy hogy is van ez?)

A kiállítás műtárgyai nagyon cselesek. Néha egyszerre önmaguk és önmaguk ellentétei. Néha viccesek, ám a lehető legkomolyabbak is egyben. Sokszor ünnepélyesek, miközben a leghétköznapibbak. Néha csúnyák, ám a legszebbek is egyben. 

A művekben fellelhető ellentmondásokat közösen és csoportmunkában tárjuk fel, célunk, hogy feloldjuk az ellentéteket, ám egyúttal újabb és újabb ellentmondásokat generáljunk, hogy még jobban összezavarjuk a világot. Nemcsak képekkel, hanem szöveggel is dolgozunk.

Beszélgetős interaktív játék és kreatív feladatok kíséretében nézzük végig Bukta Imre – Műveljük kertjeinket! című kiállításá.

 

14-18 éves korig

 

1,5 órás múzeumpedagógiai program: 25.000.- Ft + 1500 Ft/fő belépődíj

(Két kísérő számára a belépés ingyenes)

 

Hová tűnik a Paradicsom?

A művész univerzuma úgy áll össze egységessé, hogy közben folyamatosan megkérdőjelez adottnak vélt dolgokat. Mit jelent egy hely? Mit jelent a helyet elhagyni és mit jelent benne élni? Mi a szerepe a tárgyaknak és mi a szerepe a kultúrának ebben a világban? Hogyan találja meg a helyét a művészetben a hétköznapiság: miként lesz például szerszámokból és élelmiszerből műtárgy? Egyáltalán hogyan kerül Van Gogh és Picasso Mezőszemerére? 

A vezetés során nemcsak művészeti kérdéseket járunk körbe, hanem a vidékiség, az otthon, a hétköznapiság és az ünnep kérdésköreit is érintjük. A kiállított művek jelentésrétegeit és működésmódját közösen tárjuk fel.

20221126_122527.jpg

 

Egyéni ajánlat kérés

icagodot@gmail.com

Tel: +36703868668

 

Várjuk szeretettel a Godot Intézetben!

Budapest 1036. Fényes Adolf utca 21.

https://www.godot.hu/

bottom of page